Verwacht je binnenkort een wolk van een baby? Van harte proficiat! Dan ben je nu waarschijnlijk volop bezig met het inrichten van de babykamer, het aankopen van de eerste kleertjes, het regelen van kinderopvang voor wanneer je terug moet beginnen werken en met het vullen van de doosjes suikerbonen. Je hebt vast al gemerkt dat al deze dingen massa’s geld kosten. Je kleintje heeft dan ook veel nodig. Een bedje, een buggy, kledij, een luiertas, papflesjes, … Ook je opname in het ziekenhuis is een kostelijke zaak. Het laatste waar je nu nood aan hebt, zijn kopzorgen. Om een financieel duwtje in de rug te krijgen, kun je je startbedrag aanvragen. Hoe je dat kunt doen, lees je hier.

Zorgeloos zorgen

Mama of papa worden, betekent een kleine aardverschuiving binnen je leven. Het zal sowieso wat spanning en zorgen met zich meebrengen wanneer jullie uk geboren is. Maak je daar maar geen zorgen over, dat is perfect normaal! Om zoveel mogelijk van je zorgen weg te nemen, kun je wanneer je zwanger bent, je startbedrag aanvragen. Ongeveer 2 maanden voor de uitgerekende datum van de geboorte, staat het startbedrag dan op je rekening. Zo heb je al een financiële buffer om de eerste noodzakelijk aankopen voor je kleintje in orde te brengen. Zo’n premie aanvragen gaat eenvoudig online. Wanneer je de nodige gegevens hebt doorgegeven, wordt alles verder voor jou in orde gebracht. Weer een zorg minder!

Elke maand een duwtje in de rug

Wanneer je je startbedrag hebt aangevraagd, is kinderbijslag aanvragen niet meer nodig. Je krijgt je groeipakket dan automatisch elke maand op je rekening gestort. Het groeipakket is meer dan het maandelijkse kindergeld alleen. Bovenop een maandelijks basisbedrag (dat berekend wordt op basis van de leeftijd van je kind, de geboortedatum van je kindje en je gezinssituatie), kun je ook recht hebben op nog een extra maandelijkse toeslag. Die kan bijvoorbeeld toegekend worden wanneer je een laag inkomen hebt. Ook wanneer je kleintje naar de kinderopvang of naar school gaat, kun je een extra toeslag krijgen. Kinderbijslag aanvragen is dus een belangrijke stap wanneer je je gezin gaat uitbreiden. Het is een belangrijk financieel ruggensteuntje dat je helpt om je kindje alles te geven wat het nodig heeft om gezond groot te worden.

Ook voor adoptiegezinnen

Ook wanneer je een kindje adopteert, heb je recht op het startbedrag. Je vult je aanvraag dan in wanneer je met de hele adoptieprocedure van start gaat. Je krijgt deze premie vervolgens uitbetaald op het moment waarop je je kindje thuis mag verwelkomen. Wanneer je je aanvraag indient, moet je enkele documenten bezorgen. Dit is een kopie van het verzoekschrift tot adoptie en een buitenlandse adoptieakte wanneer het over een adoptie uit het buitenland gaat. Ook bij adoptie is het niet meer nodig om een groeipakket aan te vragen wanneer je het startbedrag hebt aangevraagd. Je hebt hier dan automatisch recht op.